Geld onderweg

De Bitweter

Boekie op het web

Welkom

Aan de gang met Boekie

Nieuwe administratie maken

Administratie openen

Aanmelden

Potjes

Rekeningen

Geld onderweg

Licentie scherm

Hoofdscherm

Potjes scherm

Rekeningen scherm

Boeken

Reserveringen

Verdeling

Boekingen zoeken

Instellingenscherm

Wachtwoord wijzigen

Administratief jaar afsluiten

Backup

Foutscherm

 

Potjes

Rekeningen

Boekingen

 

 

 

Om te allen tijde overzicht te houden over u geld worden in Boekie bedragen, die door middel van een pinpas of andere elektronische betaalwijze uitgegeven worden, op een speciale rekening geboekt. Zo'n rekening het een "geld onderweg" rekening. Een geld onderweg rekening is er voor om bedragen die wel uitgegeven zijn maar nog niet van de giro of bankrekening afgeschreven zijn vast te leggen. Op die manier voorkomt u het dat u uw geld per ongeluk twee keer uitgeeft, omdat u vergeten was dat u het al een keer uitgegeven had omdat het nog niet van uw giro afgeschreven was.

Een geld onderweg rekening kan gekoppeld worden aan een gewone rekening. Dat gaat als volgt:

Rechter muis klik in het rekeningen scherm op de rekening die "geld onderweg rekening" moet worden: Kies in het context menu "Wijzigen...".

 

 

In het "Nieuw/wijzigen potje scherm" klik op de "Is "geld onderweg" rekening van" combo box en kies de rekening die eraan gekoppeld moet worden. Een goede gewoonte is om de geld onderweg rekening de volgende naam te geven: "Geld onderweg " + naam van de rekening. Dus als de rekening "Giro" heet, heet de geld onderweg rekening: "Geld onderweg giro".

Klik op OK of druk op Enter.

Nu is de geld onderweg rekening gekoppeld aan de giro rekening. Dit heeft als voordeel dat als uitgaven eenmaal afgeboekt zijn op de geld onderweg rekening, de afschrijving van de giro of bankrekening met twee muisklikken afgeboekt is.

 

 

Laten we even een voorbeeldje uitwerken. We boeken eerst de boodschappen af die we gedaan hebben bij Albert Heijn. We hebben die boodschappen net gepind en het is nog niet afgeschreven van de giro (of bank).

1e boeking:

Kies in het menu: "Gegevens, Boeken..."

Of druk op: Ctrl-B

Het boekingsscherm wordt geopend, vul in:

 1. De datum
 2. Rekening: "Geld onderweg giro"
 3. Pot: "Huishouden"
 4. Bedrag: (b.v.) 56 (Euro)
 5. Kies: Af (het betreft een uitgave, dus: "Af", inkomsten zijn: "Bij")
 6. Omschrijving: "Boodschappen AH"

U kunt zien dat het vinkje "Mag overgeboekt worden" aan staat. Dat vinkje heeft alleen betrekking op gekoppelde rekeningen zoals deze "geld onderweg rekening".

Klik op OK of druk op Enter.

 

Het rekening scherm ziet er dan als volgt (ongeveer) uit. Zie het plaatje rechts. De "Geld onderweg giro" rekening staat "rood" (er is een uitgave gedaan terwijl er geen positief saldo was - natuurlijk). Dit is een duidelijke indicatie voor u dat er geld uitgegeven is maar dat het nog niet afgeschreven is. Het bedrag van € 56,- is natuurlijk ook van het potje "Huishouden" afgeschreven, zoals te zien is in de rechter lijst.

Het saldo van de "Giro" is natuurlijk nog gewoon € 1556,-.

 

Als nu het afschrift van de giro binnenkomt, of u raadpleegt uw internet bankier programma, en de € 56,- blijkt van uw giro of bankrekening afgeschreven te zijn dan moet dit ook in Boekie gebeuren. Doordat de "Geld onderweg giro" rekening en "Giro" rekening gekoppeld zijn gaat dit zeer eenvoudig. Rechtermuis klik op de uitgave in de boekingslijst bij de rekening "Geld onderweg giro" die wilt overboeken van "Giro".

Kies de context menu optie: "Overschrijven van Giro" (Deze optie is alleen zichtbaar als de rekening gekoppeld is!)

U krijgt dan nog de controle melding:

Nadat u zich ervan vergewist hebt dat dit de juiste uitgave is die van de giro afgeschreven moet worden (zie giro afschrift of internet bankier scherm) klokt u op Ja (of Yes als uw windows versie Engelstalig is).

 

Het rekening scherm ziet er als volgt uit (Zie plaatje rechts).

U kunt zien dat:

 1. De "Geld onderweg rekening staat weer op saldo 0,00" dus er zijn geen uitgaven meer die niet verwerkt zijn in de giro.
 2. Het saldo van de "Giro" rekening is met € 56,00 afgenomen, het nieuwe saldo is € 1500,00.
 3. U kunt zien dat u op de 6e augustus voor € 56,00 boodschappen gedaan hebt, maar dat dat pas op de 9e augustus van de giro afgeschreven is.
 4. U kunt zien dat de overschrijving van de Giro naar geld onderweg rekening via het potje "Kruisposten" is gegaan (zie tweede boeking, rechter lijst). Daarvoor is het Kruisposten potje,  om overboekingen te kunnen uitvoeren van de ene rekening naar de andere.

 

Het potjes scherm ziet er dan als volgt uit (Zie plaatje rechts).

U kunt zien dat:

 1. De huishoud pot € 56,00 rood staat (da's logisch want toen we die € 56,00 uitgaven stond er nog geen geld op het Huishoud potje).
 2. Er maar één boeking op de huishoud pot is gebeurt, n.l. de werkelijke uitgave toen u de boodschappen boekte.
 3. Dat de overschrijving van Giro naar Geld onderweg rekening hier niet terug te zien is. En dat is maar goed ook want dat had niets meer met de huishoud pot te maken.